دستگاه سنجش تراکم اسخوان (DEXA)
پوكي و شكستگي استخوان از معضلات بزرگي است كه كيفيت زندگي به خصوص زنان يائسه را تحت تاثير قرار می دهد. از آنجا كه حدود يك سوم زنان بالاي 50 سال از شكستگي در يكي از نقاط ستون مهره، ران و مچ دست رنج م یبرند كشف بيماران دچار پوكي استخوان از اهميت به سزائي برخوردار است . يكي از مهم ترين اهداف انجام سنجش تراكم استخوان شناسايي افراد در معرض خطر استئوپروز قبل از وقوع شكستگي است.
سنجش تراکم استخوان Bone Mineral Densitometry یا به اختصار (BMD) ، روش متداول برای سنجش مقدار تراکم استخوانهای بدن است که با استفاده از آن می توان سختی و درجه محکم بودن استخوا نهای بدن را تعیین کرد. در این روش که مقدار وزن مواد معدنی استخوان را در هر سانتی متر مربع اندازه می گیرند یک معیار نسبی از مواد معدنی استخوان به دست می دهد ولی چگالی حجمی استخوان سنجیده نمی شود. در سالهای اخیر با ورود دستگا ههای سنجش تراکم استخوان، تمایل فزاینده ای در میان پزشکان و در پی آن بیماران برای انجام این آزمایش و بررسی احتمال پوکی استخوان به وجود آمده است. برای اندازه گیری مستقیم تراکم استخوان تکنیکهای مختلفی ابداع شده اند که عمدتا از نوع DEXA هستند و گاهی نیز از روش ULTRASOUND استفاده می شود. در روش DEXA دو سطح انرژی از منبع اشعه ایکس به سمت استخوانی که قصد سنجش تراکم آن را دارند فرستاده می شود. مقداری از اشعه قویتر توسط استخوان جذب شده و مقداری هم از استخوان عبور کرده و از سمت دیگر بدن خارج می شود. هرچه تراکم استخوانی بیشتر باشد مقدار بیشتری از اشعه ایکس را جذب کرده و مقدار اشعه کمتری به گیرنده می رسد. اشعه ضعیفتر نیز برای جداسازی دقیق بافت نرم از استخوان به کار می رود. اشعه دریافتی توسط گیرنده به یک کامپیوتر رفته و در آنجا مقیاس مقدار اشعه به مقیاس میزان تراکم استخوان تبدیل می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.
دستگاه الکترواسپینینگ
الكتروريسندگی (الکترواسپینینگ) روشي براي توليد فيبر با استفاده از نيروي الكتروستاتيك است كه بطور معمول منجر به ساخت فيبرهاي با قطر کمتر از 400 نانومتر مي شود. عليرغم اينكه اين تكنولوژي از اوايل دهه 1930 شناخته شده است و محققان از اين فرآيند طي دهه های زیادی از زمان كشف آن استفاده كرده اند، اما تا دهه 1990 زماني كه ثابت شد تعداد زيادي از پليمرهاي آلي قابليت الكتروريسي با اندازه هاي نانومتر را دارند بطور وسيع مورد توجه قرار نگرفته بود. از آن زمان به بعد الكتروریسی به علت كاربردهايش، مانند فيلتراسيون ذرات كوچك، تقويت كامپوزيت ها، غشاهاي چندكاره، داربست هاي مصنوعي بافت، پوشش زخم، انتقال دارو، بافت هاي مصنوعي و گرافتهاي عروق، مورد توجه زيادي بوده است.
دستگاه سونوگرافی
سونوگرافی فراصوتی یکی از روشهای تشخیص بیماری در پزشکی است. به این روش اکوگرافی، پژواکنگاری و صوتنگاری نیز گفته میشود. این روش بر مبنای امواج ماوراصوتی و برای بررسی بافتهای زیرجلدی مانند عضلات، مفاصل، تاندونها و اندامهای داخلی بدن و ضایعات آنها پی ریزی شدهاست. سونوگرافی در حاملگی نیز کاربردهای وسیعی دارد. همچنین امروزه سونوگرافی کاربردهای درمانی نیز دارد.
سایر تجهیزات مرکز در تصویر زیر ارائه شده است.